Wietzaad kiemen

Hoe ontkiem je wietzaden?

Heb jij voor het eerst wietzaden gekocht of lukt het je maar niet om je wietzaadjes te ontkiemen? Hier lees je hoe je op drie manieren de zaden kunt laten ontkiemen. Belangrijk om te weten, is dat de zaden geen licht nodig hebben om te ontkiemen. Vochtigheid is voldoende. Het licht is pas belangrijk wanneer het zaadje ontkiemt is en de eerste blaadjes laat zien. Tot dan maakt het niet uit of je hem in de zon of in het donker zet.

Er zijn drie manieren om zaden te laten ontkiemen:

  1. Wietzaadjes laten ontkiemen op een vochtige ondergrond
  2. Zaadjes ontkiemen in een beker met water
  3. Wietzaden in de aarde ontkiemen

Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond

Wanneer je de wietzaden wilt laten ontkiemen op een vochtige ondergrond is het natuurlijk handig dat je een ondergrond gebruikt die vocht vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan een vochtig stukje toiletpapier of keukenrol. Deze mag je dan op een schotel leggen en vochtig maken. Pas wel op dat je het niet te nat maakt. Bij het gebruik van watten of toiletpapier moet je er rekening mee houden dat de vocht snel verdampt. Zorg er dus voor dat ze goed vochtig blijven. Doordat het water in de zaden trekt, activeer je het ontkiem proces van de wietzaden. Jij kan ook nog een vochtig stukje toiletpapier bovenop de zaden leggen en dit afdekken met een ander schoteltje.

Zaden ontkiemen in een beker met water

Bij deze optie moet je er rekening mee houden dat de omgevingstemperatuur minimaal 20 graden is. Wanneer jij voor een lagere temperatuur gaat, zullen de zaden zich niet ontkiemen. Pak een bekertje en vul deze met water. Vervolgens leg je de wietzaden in het water. Het zal je opvallen dat na een 2 tot 4 dagen de zaden open zullen springen en de worteltjes tevoorschijn komen. Wanneer je dit ziet, kun je de zaden in de grond stoppen. Stop ze zo'n 0.5 tot 1 centimeter in de grond met de wortel naar beneden. Het eerste wat je ziet wanneer een zaadje zich ontkiemt is de wortel. Daarom is het een goed idee om de wortel naar onder te richten wanneer je de zaden plant zodat de wortel zijn weg de grond in beter en gemakkelijker kan vinden.

Wietzaden ontkiemen in potgrond

Iedere plant weet dat hij naar boven moet groeien en richting het licht moet. Je kan er dus voor kiezen om de zaden direct in potgrond of aarde te stoppen. Houdt er wel rekening mee dat wietzaden ontkiemen in potgrond of aarde een grote kans hebben om niet te ontkiemen.

Tips bij het ontkiemen van zaden

  • Heb geduld. Het proces om zaden te ontkiemen heeft tijd nodig. Pak daarom de zaden niet op aangezien het zuur op eventuele zweethanden het proces kunnen vertragen.
  • Ontkiem de zaden bij een kamertemperatuur van 20 graden.
  • Het kan zijn dat de ontkiem tijd van een zaadje langer duurt dan een ander. Iedere soort heeft namelijk zijn eigen tijd. Dit kan maximaal 10 dagen duren.
  • Bij het gebruik van watten of toiletpapier moet de ondergrond goed vochtig zijn en moet je hem goed nat houden tot de zaden ontkiemt zijn.

Plaatsen van de zaden in een pot

Nadat de zaden zijn ontkiemt, kun je ze in de aarde of potgrond stoppen. Als je deze in een pot stopt, is het handig om deze af te dekken met een stuk doorzichtig plastic. Hierdoor creëer je een kleine kas waar een hoge luchtvochtigheid in vastgehouden wordt wat erg goed is voor jonge planten.

Terug naar overzicht
Banner
© Wietcd.nl 2024 / Partners / Sitemap