Eigen stekken maken

Zelf wiet stekken maken

Een voordelige manier om je wietplanten te vermenigvuldigen is het stekken. Dit brengt een groot voordeel met zich mee ten opzichte van het ontkiemen van wietzaden. Het is namelijk zo dat bij het stekken van planten deze helemaal genetisch hetzelfde zijn aan de moederplant. Hierdoor groeien de planten gelijkmatig en presteert iedere plant net zo goed als de moederplant.

Een mooie wietplant wil je het liefste vaker kweken. Dit doe je dan gemakkelijk door de plant te stekken. Dit proces is erg gemakkelijk en je hebt er geen extra groeiruimte voor nodig. Wanneer jij plek hebt voor een propagator en een lichtbron ben je klaar om te beginnen. Daarnaast kun je jouw planten ook buiten stekken in de zomer zodat je een mooie buitenwietplant maakt.

Een propagator

Dit is een soort couveuse voor de wietplanten. Een propagator zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid voor de stekken op een hoge kwaliteit blijven. Hierdoor kunnen planten groeien en drogen ze niet uit. Jij kan een propagator kopen maar je kan hem ook zelf maken met een doorzichtige opbergbox. De kant en klare propagatoren worden vaak aangeboden inclusief LED verlichting. Wanneer je kiest om hem zelf te maken, moet je zelf ook een lichtbron regelen. In de zomer kun je dit handig oplossen door het zonlicht te gebruiken en in de koudere perioden zul je een TL balk of spaarlamp moeten gebruiken. Zo heb je diverse manieren om zelf wiet stekken te maken.

Benodigdheden bij het zelf wiet stekken maken

Om zelf wiet stekken te maken heb je niet veel nodig. Het enige wat je nodig hebt is een scherp en schoon scheermesje, een medium voor de stekken en stekpoeder. De stekken kun je ook met een gewone schaar knippen echter is de kans op slagen groter door het gebruik van een goed scherp mesje. Hierdoor blijft de 'wond' schoner en kun je de stek mooi schuin afsnijden. Zo groeien de wortels sneller.

Stekpoeder is nodig om de wortels sneller te laten groeien. Stekpoeder is bij ieder tuincentrum te koop. Daarnaast kun je bij gespecialiseerde tuinwinkels ook speciale stekkengel voor wietplanten kopen. Deze gel en poeder bevatten planthormonen die ervoor zorgen dat de wortelgroei gestimuleerd wordt. Wil jij het liever iets goedkoper houden? Dan kun je ook thee gebruiken die getrokken is van wilgenbast of een aspirineoplossing.

Het medium om zelf wiet stekken mee te maken is ook van belang. De meest gebruikte voorwerpen hiervoor zijn steenwol stekblokjes alhoewel een potje met stekaarde ook goed werkt.

De stekken maken

Dit stuk van het proces is erg gemakkelijk. Ieder takje kan namelijk gebruikt worden zolang er een groeitopje aan zit. Echter, een mooie stek snij je een 10 centimeter lager dan het topje van de tak. Deze zitten meestal net onder de eerste zijscheuten van de plant. Belangrijk is dat je de stek in een vloeiende beweging schuin afsnijdt en dit zo dicht mogelijk bij de stam doet. Daarna bewaar je de stek in een glaasje water terwijl jij de andere stekken uitkiest en snijdt. Wanneer het glaasje vol is, kun je de stekken gaan plaatsen.

Voordat jij de stekken in de pluggen gaat stoppen, moet je de pluggen eerst goed inwateren. Bij steenwol moet je er ook rekening mee houden dat deze op de juiste pH waarde komen. Het makkelijkste is om ze in water te leggen met een pH waarde van 5. Steenwol heeft namelijk een zeer hoge pH waarde wat niet helpt voor de wiet stekken. Ook de andere pluggen moet je nat maken. Echter moet je ze niet te nat maken. Zo zal je stek snel wortelen. Het stekje heeft namelijk geen wortels en kan dus nog geen water opnemen.

Wanneer je alle stekken hebt en de stekblokjes kaar zijn, kun je beginnen met het prepareren en de stekken in de stekblokjes plaatsen. De onderkant van de stek doop je in de stekpoeder of stekkengel. Daarna kun je de stekken in de stekblokjes plaatsen. Als alle stekken klaar zijn en geplaatst zijn, kun je ze benevelen met water uit een plantenpuit en sluit je de propagator. Vergeet niet de lichtbron aan te zetten en ze een aangename kamertemperatuur te geven.

Geef ze tijd en rust

Neem de tijd en rust wanneer je zelf je wiet stekken gaat maken. De stekken hebben de tijd en rust nodig om te herstellen. De kans op succes wordt verminderd wanneer je dagelijks gaat checken of er al wortels aan de stekken zitten. Je kunt ze dus het beste in de propagator laten staan en ze goed besproeien. Na zeven dagen kun je rustig kijken of er al wortels aan de stekken zitten. Zie je duidelijk de wortels zitten? Dan mag je de stekblokjes van water voorzien en kun je ze gaan verpotten of buiten planten zodat ze verder kunnen groeien.

Terug naar overzicht
Banner
© Wietcd.nl 2024 / Partners / Sitemap