Kweektips

Negen Autoflower kweektips voor beginners

Het kweken van wietplanten voor beginners zorgt vaak voor wat problemen of vragen. Daarom is het voor beginners vaak een goede zaak om te beginnen met Autoflower wietplanten. Deze zijn perfect voor het kweken in Nederland door ons gematigde zeeklimaat. Hier lees je een aantal kweektips voor deze wietsoort.

Wat zijn Autoflower wietplanten?

Autoflower wietplanten zijn wietplanten die op zichzelf groeien. Dit gebeurt wanneer de plant zich steeds meer rijpt. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de afname aan daglicht dat ze per dag minimaal moeten krijgen. Hierdoor wordt het kweken makkelijker en kun je ze gewoon in je tuin plaatsen. Het enige wat jij hoeft te doen is de plant water te geven en te voeden. De rest doet de plant zelf. Er is een grote keuze aan diverse soorten en deze soorten nemen ieder jaar weer toe door de toenemende vraag. Omdat ook deze planten gekweekt moeten worden, hebben we hier een aantal kweektips op een rijtje gezet voor jou.

1. Koop zaden van goede kwaliteit

Bedrijven zullen hun zaden goed bewaren voordat zij ze naar jou zullen sturen. Daarom is het nodig dat de zaden goed gedroogd worden en opgeslagen worden op een plek waar de temperatuur en vochtigheidsgraad optimaal is. Hierdoor is de kiemkracht gegarandeerd hoog. Als je eenmaal weet welke soort zaden je wilt, is het nodig om onderzoek te doen om er zo zeker van te zijn dat ze van een goede kweker of leverancier afkomstig zijn.

2. Plant de zaden in een grote pot

Wanneer je wietplanten gaat kweken is het natuurlijk handig om ruimte te maken voor de wortels. Het kan namelijk zo zijn dat de plant kleiner blijft doordat deze zijn wortels niet kan laten groeien in een pot. Deze wietplant groeit namelijk snel. Het is daarom handig om het zaadje te planten in een ruime pot waar hij ook in zal eindigen. Een minimum pot is 3 liter maar kan oplopen tot 12-15 liter. Zo hoef jij je niet druk te maken over het verpotten van je planten en kun jij je focussen op de optimale groei en bloei.

3. Laat wortels ademen

Een autoflower groeit kort en heeft een korte levenscyclus. Het is daarom belangrijk dat de wortels een goede lucht krijgen. Hiervoor kun je luchtige stoffen gebruiken zoals steenwol en kokos. Deze geven namelijk nauwelijks weerstand en laten veel zuurstof door tot de wortels. Echter zijn deze producten niet erg geschikt voor het kweken. Gebruik daarom liever een rijkelijk besmette potgrond. Bij deze potgrond kan kokos of perliet toegevoegd worden. Hierdoor kun je door de aarde je plant goed voeden en terwijl de kokos of perliet ervoor zorgen dat de aarde luchtig blijft.

4. Een biologische bloeivoeding

Als kweker hoef jij je niet te veel zorgen maken over de voeding, EC metingen en de PH-waarden. Dit los je namelijk op door de rijk besmette aarde. Wanneer de wietplant in zijn bloeifase zit, is het handig om een goede biologische bloeivoeding te geven. Belangrijk is dat jij je aan de richtlijnen op de fles houdt.

5. Geef de plant niet te veel water

Deze wietplanten hebben een goede hoeveelheid water nodig. Echter is er wel een punt waarop je de plant te goed bewaterd. Hierdoor zullen de wortels niet zo hard hoeven te werken voor het vinden van water. Dit betekent dat de plant niet zal groeien en zal de grote pot waarin je deze plant hebt gepoot nooit gevuld worden. Het is daarom niet erg om de grond wat te laten drogen tussen het water geven door. Een wietplant laat namelijk op een gemakkelijke manier zien wanneer hij water nodig heeft. De bladeren zullen wat slapper gaan hangen en dit veranderd bijna meteen wanneer je ze water geeft.

6. Let op voor bladluizen

De typische buitenkweek problemen in het najaar ontloop jij helemaal met deze wietplanten. Deze wietplanten bloeien namelijk in augustus af en hangen al te drogen wanneer de herfst in aantocht is. Echter heeft de warmte van de maanden juli en augustus ook zo zijn nadelen. Er kan namelijk een bladluizen plaag ontstaan in deze periode. Deze kun je dan bestrijden maar ze voorkomen is natuurlijk veel beter. Het is belangrijk dat je goed oplet waar je de planten neerzet en mierennesten goed bestrijdt. Het gemakkelijkste is het mierennest bestrijden met kokend water.

7. Kweek meerdere planten tegelijk

Wietplanten kunnen vrij groot worden maar ze zullen nooit een grote plant worden van een twee meter hoog. Als een van deze planten goed gekweekt zijn kunnen ze een goede meter hoog worden. Het is daarom van belang om meerdere planten tegelijk te kweken wanneer je iets meer moet hebben.

8. Snoei verstandig

Deze wietplanten kunnen zich geen stilstand veroorloven door de korte levenscyclus die ze hebben. Echter is het geen verstandig idee om de planten te snoeien. Wel kun je de opbrengst van de plan vergroten door handige technieken waarbij je niet knipt, snoeit of iets aan de plant beschadigt. Zo kun je de takken naar beneden binden zodat er een breder bladerdek ontstaat dat meer zonlicht vangt.

9. Geef ze veel licht

Iedere plant voed zich door fotosynthese met licht. Licht is daarom een essentiële voedingsstof die de plant ook veel moet hebben. Deze wietplanten hebben natuurlijk ook genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Wanneer je kiest om je plant buiten te kweken, moet je rekening houden met het feit dat de plant zo'n 15 uur zonlicht per dag nodig heeft. Het is dus handig om de plant op tijd te laten kiemen zodat de plant goed kan rijpen. Wanneer je kiest voor het binnen kweken van deze planten moet je rekening houden met een lichtcyclus van ongeveer 20 uur per dag. Deze planten zullen dus iedere dag 4 uur uit het zonlicht gehaald moeten worden. Rusttijd is van essentieel belang voor de plant zodat deze op een gezonde manier kan groeien.

Banner
© Wietcd.nl 2023 / Partners / Sitemap